Frivillig kredittsperre

I den moderne verden er personlige og finansielle data mer tilgjengelige enn noensinne, noe som øker risikoen for økonomisk svindel og identitetstyveri.

For å sikre deg mot slike trusler kan du aktivt velge en kredittsperre for din konto. En kredittsperre vil blokkere tilgang til kredittinformasjonen din, og gjør det betydelig vanskeligere for svindlere å misbruke din identitet for å oppnå lån eller kreditt.

Frivillig kredittsperre – Hva er det?

Frivillig kredittsperre lar deg begrense tilgangen til din kredittinformasjon ved å sende en formell forespørsel.

Kredittsperren beskytter mot uautoriserte forsøk på å åpne nye kredittkontoer eller ta opp lån i ditt navn ved å forhindre kredittbyråer i å dele din informasjon med tredjeparter.

Selv om en kredittsperre reduserer risikoen for identitetstyveri og svindel betydelig, garanterer den ikke fullstendig beskyttelse. Svindlere kan fortsatt utnytte din identitet hvis de får tilgang til personlig informasjon, inkludert personnummer eller andre sensitive data.

Slik setter du opp frivillig kredittsperre

I dag opererer fire selskaper med konsesjon for kredittvurdering. Du kan enkelt og gratis opprette en frivillig kredittsperre ved å besøke nettsidene til disse norske kredittvurderingsselskapene. Husk å etablere sperren hos alle fire for å forhindre at noen kan hente dine kredittopplysninger. Hvis du utelater å sette sperre hos et selskap, vil dine kredittopplysninger fortsatt være tilgjengelige der.

Besøk følgende nettsider for å sette opp en kredittsperre:

Logg inn med BankID og velg å aktivere en frivillig kredittsperre. Sørg for at du huker av for at du ønsker å sette en frivillig kredittsperre.

Slik sletter du frivillig kredittsperre

For å slette en kredittsperre følger du disse enkle trinnene:

  • Besøk nettsidene til de norske kredittvurderingsselskapene
  • Logg inn med BankID og fjern kredittsperren

Husk å gjenta prosessen for alle de fire kredittselskapene. Å overse selv ett selskap kan føre til komplikasjoner ved bestilling av varer og tjenester i Norge.

Hvorfor aktivere frivillig kredittsperre?

Hovedsakelig er det to grunner til å aktivere kredittsperre:

  • For å beskytte mot mot identitetstyveri
  • For å beskytte mot ytterligere gjeld

Beskytt deg mot identitetstyveri

Fra 2020 til 2022 ble 150 000 nordmenn rammet av ID-tyveri. Å aktivere en frivillig kredittsperre hjelper med å avsløre og forhindre mistenkelige kredittsjekker som ikke matcher dine økonomiske vaner.

frivillig kredittsperre kan hjelpe mot identitetstyveri

En kredittsperre fungerer som en sikkerhetsbarriere. Den hindrer svindlere fra å ta opp kreditt eller lån i ditt navn ved å blokkere tilgangen til din kredittinformasjon. Dette reduserer sjansen for ID-tyveri og begrenser potensiell økonomisk skade.

Hinder mot mer gjeld og nye lån

Hvis du sliter med overforbruk eller har tatt opp flere lån, kan en frivillig kredittsperre potensielt hjelpe deg å begrense nye kredittkilder og få bedre økonomisk kontroll.

Det er likevel viktig å huske at kredittsperre ikke vil løse dine økonomiske utfordringer alene. Den forhindrer ikke behovet for ansvarlig pengebruk og er ikke en løsning på eksisterende gjeld.

Vær også oppmerksom på at kredittsperre kan begrense muligheten din til å få nye kreditter eller lån om du skulle trenge det. For eksempel ved at du ikke får samlet lånene dine i et lån med lavere rente.

Se derfor på kredittsperren som et verktøy i en bredere økonomisk strategi. Den bør kombineres med gode økonomiske vaner for å unngå unødvendig gjeld og overforbruk.

Aktører kredittsperren ikke vil gjelde for

Frivillig kredittsperre stopper ikke alle fra å få dine kredittopplysninger. Banker, finansinstitusjoner, og inkassobyråer kan fortsatt hente ut kredittinformasjonen din:

  • Banker og finansinstitusjoner har tilgang for å utføre soliditets- og risikovurderinger
  • Inkassobyråer kan kreve innsyn ved porteføljevask eller inndriving av krav

Slik sjekker du om du har en kredittsperre

For å sjekke om du har en aktiv kredittsperre må du ta kontakt med kredittvurderingsbyråene i Norge: Experian, Creditsafe, Evry eller Bisnode. Be om din kredittvurdering og se etter merknader om kredittsperre.

Er det mulig å få lån med kredittsperre?

Nei, lån krever kredittsjekk, noe som ikke er mulig med kredittsperre. Utlånsreglene krever at långivere gjennomfører en kredittsjekk før de godkjenner lån. 

Les mer

Posts not found

Sorry, no other posts related this article.

© Copyright 2024 | SpendON.no | Nexus Media